Een stapel Zaanse huisjes


Zaandam3Door Bob Witman/ 17 maart 2010

ZAANDAM
Zeventig Zaanse huisjes in vier kleuren Zaans groen zijn verwerkt in de vier gevels van Inntel Hotels. Het stijl-icoon torent veertig meter boven het centrum van Zaandam uit. Het doet nog het meest denken aan een kind dat zijn legohuisjes schots en scheef heeft gestapeld: kijk, het blijft staan.

Architect Wilfried van Winden van WAM Architecten wijst dinsdag, twee dagen voor de opening van het hotel, de huizentypes aan: rechtsboven op de hoek een Zaans notarishuis met chique klokgevel, daar een arbeiderswoning met krullende daklijst en verderop een sober schuurtje.

Vijf Zaanse huizentypes zijn in de gevel gemonteerd tot een plastische collage. Met huisjes die oversteken en terugwijken om het stapeleffect levendig te maken. Alles is geschilderd in tinten Zaans groen, op één huisje na. Het blauwe huis is een verwijzing naar het gelijknamige schilderij dat Monet in 1871 in Zaandam maakte. Lokale geschiedenis is alles in dit ontwerp.

Het hotel heeft vijftien miljoen euro gekost, telt twaalf verdiepingen en heeft 160 kamers. De Zaanse historie zet zich voort in het interieur. Fameuze lokale ondernemersgeslachten als Heijn, Wessanen en Verkade hebben kamers naar zich vernoemd gekregen. De huwelijksnacht kan geconsumeerd worden in de Tsaar Petersuite, genoemd naar de Russische heerser die in de zeventiende eeuw drie weken lang in situ de Zaanse scheepstimmerbouwkunst bestudeerde.

Het hotel staat in het stadsvernieuwingsgebied Inverdan, waar nog meer architectuur put uit de Zaanse bouwhistorie. Van Winden noemt zijn stijl van ontwerpen geen neo-traditionalisme, maar fusion. Het staat voor het samenvoegen van het heden en verleden, oost en west.

De verwijzingen in het hotel mogen dan naar echte lokale bouwtradities zijn, het Zaanse hout in het nieuwe stadscentrum is wel overal nep. Hout was te duur en onderhoudsgevoelig. De gevels zijn volledig van eternit gemaakt, dat speciaal voor het hotel is gekleurd.

Ondanks de bizarre veelvormigheid van de gevel is van Winden er in geslaagd een helder eenvormig en vrolijk icoon neer te zetten.

preload preload preload