Jan 11

ijdock_amsterdamDit is een woonappartement op IJdock, Amsterdam, ontwerp van Zeinstra Van Gelderen architecten. Een bloedstollend scherpe punt op het zuidwesten gericht, onderdeel van het  nieuw gecreerde eiland in het IJ, vlak bij het Centraal Station voor de Westerdoksdijk. De dichtheid van de bebouwing is bijna New Yorks. Dat is ook het gevoel als je de smalle straat tussen de hoogebouw (43 meter) doorloopt: Mini-Manhattan aan het IJ. Belangrijkste onwerp is dat van Claus en Kaan, het Paleis van Justitie en het onderkomen van het Openbaar Ministerie, verbonden door een luchtbrug. Verder is er een hotel van de Spaanse keten Roommate, ontworpen door Ben Loerakker en Jan Bakers. De identiteit van het gebied wordt in sterke mate bepaald door de verplichte zichtlijn die het eiland doornsnijdt: de zogeheten Keizersgacht snede. Een derde van de gebouwen is opgeleverd. De zittingen in Paleis van Justitie starten in april. Lees hier een uitgebreide RECENSIE. Op 9 februari is voor het publiek een open dag in het Paleis.

Comments are closed.

preload preload preload