Mar 24
paperdome_shigeru_ban

Paperdome van Shigeru Ban in Leidsche Rijn

De belangrijkste architectuurprijs ter wereld, de Pritzker Prize, gaat naar de Japanner Shigeru Ban. De 56-jarige architect staat bekend om zijn vernieuwend en duurzame manier van bouwen, met karton en papier. De prijs, die ook wel de nobelprijs voor de architectuur wordt genoemd, wordt voor het eerst uitgereikt in Nederland, in juni op het Museumplein voor het Rijksmuseum.

Ban ontwierp niet alleen huizen – Naked House is het beroemdste -,  kantoren, concertzalen en musea maar richtte ook Voluntary Architects’ Network op. Architecten die helpen bij natuurrampen, zoals bij de aardbeving in Kobe, Japan (1995) en de massamoorden in Ruanda (1994) waarbij ze tijdelijk behuizing ontwierpen. Daarbij gebruikt Ban vaak onorthodox constructiemateriaal, zoals karton, dat in geperste staat enorme krachten kan dragen.

Ban is de tweede Japanner op rij die de prijs wint, vorig jaar was het Toyo Ito. Rem Koolhaas is de enige Nederlandse architect die de prijs ooit won. Ban heeft in Nederland het verplaatsbare theater Paperdome ontworpen. Dat stond in Leidsche Rijn en is in 2012 gekocht door stadsdeel noord-Amsterdam. Het bevindt zich  nu in een opslag.

24 Responses to “Pritzker Prize 2014 gaat naar Shigeru Ban”

 1. Carlton zegt:

  .

  tnx for info!!…

 2. Bryan zegt:

  .

  good info….

 3. miguel zegt:

  .

  ñýíêñ çà èíôó!!…

 4. Darren zegt:

  .

  ñýíêñ çà èíôó!…

 5. dean zegt:

  .

  ñïàñèáî!…

 6. douglas zegt:

  .

  thank you!…

 7. Lance zegt:

  .

  thanks for information….

 8. kenny zegt:

  .

  ñïàñèáî….

 9. Joseph zegt:

  .

  thanks!…

 10. evan zegt:

  .

  ñýíêñ çà èíôó!…

 11. derrick zegt:

  .

  thank you….

 12. Andrew zegt:

  .

  áëàãîäàðåí!!…

 13. eugene zegt:

  .

  áëàãîäàðñòâóþ!!…

 14. Gerard zegt:

  .

  áëàãîäàðþ….

 15. herman zegt:

  .

  tnx for info!…

 16. max zegt:

  .

  ñýíêñ çà èíôó!…

 17. Nathaniel zegt:

  .

  ñýíêñ çà èíôó!…

 18. Tyrone zegt:

  .

  ñïàñèáî!!…

 19. Barry zegt:

  .

  ñïñ….

 20. Scott zegt:

  .

  ñïàñèáî çà èíôó….

 21. alexander zegt:

  .

  tnx for info!…

 22. gene zegt:

  .

  áëàãîäàðåí!…

 23. Matt zegt:

  .

  ñïñ….

preload preload preload