May 20

Rozet_Arnhem_Neutelings_RiedijkCultuurhuis Rozet in Arnhem, bijgenaamd Blondje, van Neutelings Riedijk architecten heeft de BNA-prijs voor het Beste Gebouw van het Jaar 2014 gewonnen. Het opvallende gebouw in het hart van de stad waarin meerdere functies zijn gevestigd, verslaat daarmee het Rijksmuseum in Amsterdam, dat ook voor een van de belangrijkste Nederlandse architectuurprijzen was genomineerd.

Rozet herbergt een scala aan culturele functies, van bibliotheek tot historisch museum en staat in centrum van Arnhem. De opdracht was complex, voor het architectenbureau (dat ook het Instituut voor Beeld en Geluid ontwierp) omdat er zo veel belangen in samen kwamen. ‘Neutelings Riedijk heeft deze puzzel subliem opgelost’, zei juryvoorzitter Paul Schnabel gisteren bij de uitreiking door architectenbond BNA.

Rozet is een langgerekt gebouw met een wigvormige plattegrond, dat zijn naam ontleent aan de rozetjes die het zandkleurige beton opsieren. De kopse zijde met de ingang en veel glas oogt smal en hoog, wat wordt versterkt door  verticale lijnen in de gevel. Van binnen domineert een lange brede trap het interieur, die van begane grond tot dakterras leidt en die in de structuur van de zijgevel zichtbaar is gemaakt.

Volgens de jury is Rozet ‘een stedelijk icoon en een ware activator voor de stad; het publiek voelt zich duidelijk thuis in het Arnhems “blonde” gebouw, terwijl ook stedenbouwkundig een enorme sprong voorwaarts is gemaakt.’

Rozet_Arnhem_Neutelings_Riedijk_BNA_PrijsEr waren zeven gebouwen genomineerd. Slechts in twee gevallen ging het om  nieuwe gebouwen. De andere vijf waren herbestemmings-opdrachten. Zoals het Nieuwe Rijksmuseum in Amsterdam. De jury steggelde lang over de vraag of de veelgeprezen renovatie van het Rijks (Cruz & Ortiz Architecten) een ‘beter’ gebouw opleverde dan het nieuwe Rozet.

‘Misschien verdient het Rijks wel het predicaat ‘gebouw van het decennium’, aldus de jury. Maar doorslag gaf dat Rozet ‘niet alleen de buurt een nieuwe identiteit geeft, maar ook de samenhang die de plek voorheen ontbeerde.’

Naast deze twee waren onder meer ook Villa Kogelhof in Zeeland (Paul de Ruiter) en het Museumkwartier Den Bosch (Henket) voorgedragen voor de prijs die tot vorig jaar BNA Gebouw van het Jaar heette. BNA  is vervangen voor ‘Beste’ omdat de Bond van Nederlandse Architecten, die de prijs uitreikt, ‘goede gebouwen’ wil belonen en niet alleen mooie architectuur.

Museum De Fundatie in Zwolle (Henket) en het woonhuis ‘Alles gescheiden, behalve tafel en bed’ in Wassenaar van Kavander Architectenbureau kregen een eervolle vermelding.

14 Responses to “Rozet (Neutelings Riedijk) Beste Gebouw 2014”

 1. Brandon zegt:

  .

  tnx for info!…

 2. Jay zegt:

  .

  tnx for info!!…

 3. travis zegt:

  .

  ñïñ çà èíôó!…

 4. dave zegt:

  .

  ñïàñèáî çà èíôó….

 5. rene zegt:

  .

  tnx for info!…

 6. Albert zegt:

  .

  tnx for info….

 7. stephen zegt:

  .

  good info!!…

 8. sean zegt:

  .

  ñïàñèáî çà èíôó!…

 9. Kevin zegt:

  .

  ñïàñèáî çà èíôó….

 10. Leo zegt:

  .

  áëàãîäàðñòâóþ….

 11. neil zegt:

  .

  ñýíêñ çà èíôó!…

 12. theodore zegt:

  .

  áëàãîäàðþ….

 13. Craig zegt:

  .

  good info….

preload preload preload