Nov 14

antilia_mumbai_219.40 u.  Het heet de duurste privéwoning ter wereld te zijn, de 173 meter hoge Antilia, het privé-optrekje van 53-jarige Indiase zakenman Mukesh Ambani in Mumbai, wordt geschat op een miljard dollar. Het is dezer dagen door de familie (meneer & mevrouw Ambani, drie kinderen) betrokken. Het ontwerp is van het bureau Perkins+Will (Chicago) en beslaat circa 6000 vierkante meter woonoppervlak. Ambani heeft zijn residentie, waar 600 man personeel rondloopt, genoemd naar het  mytische verdronken eiland Antilia. Hij is de op vier na rijkste man van de wereld, met een geschat kapitaal van 29 miljard dollar. Maar hij is groeiende en kan  in 2014 best eens de rijkste zijn.

De toren, die minstens twee keer zo hoog is als de omringende gebouwen, staat in een van duurdere wijken van Mumbai, Indiaas grootste stad met 14 miljoen inwoners. Ambani leidt Reliance Industries, een conglomeraat van bedrijven, dat vooral veel geld verdient met olie, chemie en raffinaderijen.

De constructie van Antilia  is stalen doorlopende wand die in s-bochten  door het gebouw slingert. Er bevinden zich sportzalen, een bioscoop, zwembad, balzaal, talloze gastverblijven, een dansstudio en een parkeerfaciliteit voor 160 auto’s in het complex. Er zijn drie  helikopterplatforms op het dak, maar het is onduidelijk of die gebruikt mogen worden vanwege  geluidsoverlast.

Antilia is omstreden. Het ontwerp van Perkins+Will werd twee jaren geleden gepresenteerd als een ‘groen’ ontwerp. De architectenplaatjes toonde groene verdiepingen, met verticaal mos dat tegen de zijgevels was gespoten. Maar nu het gebouw er staat, is er geen enkel groen element aan te bespeuren.

Comments are closed.

preload preload preload