Nov 25

moniek_toebosch_boekMoniek Toebosch (1948) is op 24 november overleden. Ze leed sinds 2008 aan longkanker, ondanks het feit dat ze niet rookte. Toebosch werd  in de jaren tachtig bekend met VPRO-registraties van Aanvallen van uitersten, op het Holland Festival. Toebosch was een lastig te typeren talent. Ze had een geschoolde stem, regisseerde, was beeldend kunstenares en performer.  Ze was expressief, kon veel en ze  deed ook veel. Ze  werd in 2004 directeur van Das Arts, de befaamde theaterschool. Ze had lak aan conventies, op een stijlvolle manier. Toen een vriendin van haar jong stierf – de kunstcritica Ineke Schwartz – besloot ze haar toespraak bij de begrafenis met een minuutlang aangehouden ijselijke schreeuw: INEKEE. Een minuut is lang in de aula van een uitvaartcentrum. Het was huiveringwekkend, maar vooral ook een mooi en onconventioneel afscheid. HIER een interview met Moniek Toebosch.

Comments are closed.

preload preload preload