Dec 03

bonsidfa Grafisch vormgever Jan Bons is 22 november op 94-jarige leeftijd in Amsterdam overleden. Bons was vooral bekend vanwege het IDFA logo dat hij in 1990 maakte. Een filmcamera gemaakt van gescheurd papier, met – heel ouderwets – pootjes en twee spoelen erop. ‘Ik weet dat een filmcamera er tegenwoordig niet meer zo uitziet, maar iedereen herkent het meteen als een camera’, zei hij erover. Het documentairefestival IDFA gebruikt het logo nog steeds. Bons hield van kleurige affiches, hij maakte ze vooral voor cultuurinstellingen, zoals toneelgroep De Appel. En het Stedelijk Museum, waar hij in stijl verwantschap had met de directeur (en typograaf) WIllem Sandberg.  Hij maakte postzegels,  illustraties en in de jaren zeventig het VPRO logo. Zijn werk was inituïtief en sprekend, vol kleur. De affiches deden het uitstekend op straat, waar ze overeind bleven tussen al die andere beelden die je aantrekken trekken. Lees hier een POSTUUM.

Comments are closed.

preload preload preload