Jan 23

paleis_justitie_amsterdam_ijdock_claus_kaanDe fameuze marmergroeven van Carrara in Noord-Italie hebben een nieuw filiaal geopend in Amsterdam en ze noemen het: Paleis van Justitie. Het is ongelooflijk, de hoeveelheid wit marmer die de architecten Claus en Kaan hebben gestopt in het interieur van het nieuwe gerechtshof op een eilandje in het IJ. Kilometers uitgehakt natuursteen bedekken alle publieksruimtes waar vanaf 16 april recht gesproken zal worden.

Het gebouw heeft, samen met het kantoor van het Openbaar Ministerie, 165 miljoen euro gekost. Ze liggen naast elkaar op een eiland in het IJ, IJdock genaamd, 500 meter westelijk van het Centraal Station. Volgens het Hof heeft men zich keurig gehouden aan het budget, wat al lang voor de crisis was vastgesteld. Dankzij de barre situatie op de bouwmarkt, heeft men veel goedkoper kunnen inkopen.

Het Paleis van Justitie kent vier publieke etages, vanaf de entree op de begane grond. De rest tot aan elf zijn kantoren, bibliotheek, vergaderzalen en een kantine met prachtig uitzicht op de scheepvaart op het IJ. De vier publieksetages hebben allemaal grote witte marmertegels op de grond en muren. Deze verdiepingen hebben een dubbele hoogte ten opzichte van de kantooretages: ruim vier meter. De plafonds zijn betimmerd met donkergelakte houten dozen van wisselend formaat. Ook de banken, de balustrades en balies zijn van marmer. De deuren en hang en sluitwerk zijn  van blinkend chroom.

Paleis1Van binnen is het marmerpaleis wit, van buiten is ook, van divers materiaal in verschillende witte tinten. De publieksentree ligt onder een grote oversteek aan de oostkant van het eiland,. Er zijn in totaal negentien zittingszalen, groot en klein.

Er werken 350 mensen in het Hof, en nog eens 350 in het gebouw van het ministerie aan de overzijde van de straat. De gebouwen zijn verbonden met een (witte) luchtbrug. En ook het OM, dat wat meer een kantoor uiterlijk heeft, is opgetrokken in tinten wit.

Het Hof heeft twee eeuwen op de Prinsengracht in Amsterdam gezeten. Volgens president Herman van der Meer van het Hof  is het gebouw van Claus en Kaan zo degelijk dat het ‘twee eeuwen dienst kan doen’. De  luxe materiaalkeuze is verdedigbaar vindt hij omdat het design statuur moet geven aan het hoogste rechters.

9 februari kan het publiek het gebouw bezichtigen. In het gebouw zijn kunstwerken geplaatst van onder anderen Barbara Broekman en Marien Schouten.

13 Responses to “Nieuw Paleis van Justitie vol marmer”

  1. Anthony zegt:

    .

    ñïñ!…

  2. charles zegt:

    .

    ñýíêñ çà èíôó!!…

  3. gene zegt:

    .

    ñïñ!!…

  4. Jonathan zegt:

    .

    áëàãîäàðåí!!…

  5. Hubert zegt:

    .

    ñïñ çà èíôó!…

  6. hugh zegt:

    .

    ñýíêñ çà èíôó!!…

  7. Lee zegt:

    .

    tnx for info….

  8. Walter zegt:

    .

    thanks for information….

  9. Jon zegt:

    .

    ñïñ!!…

  10. otis zegt:

    .

    thanks….

  11. cory zegt:

    .

    ñïñ!!…

preload preload preload